.comment-link {margin-left:.6em;}
Adverteren bij Daisycon



donderdag, juni 19, 2008

Een lesje citaatrecht

Voor de schreeuwers die vroeger op school niet zo goed hebben opgelet, en nu onzin uitkramen over zaken waarvan ze geen verstand hebben:

Citaatrecht

Het citaatrecht is een andere mogelijke beperking van het auteursrecht van de fotograaf.
Wanneer iemand een foto of een onderdeel daarvan gebruikt in het kader van een aankondiging, beoordeling, wetenschappelijke verhandeling of polemiek, wordt in beginsel geen inbreuk gemaakt op het auteursrecht van de fotograaf of auteursrechthebbende. Het citeren van een foto kan worden gezien als het gebruiken van een foto ter ondersteuning van een betoog of eigen werk. Het citeren of aanhalen in een eigen betoog wordt met zoveel woorden uitgewerkt in art. 15A aw.
Een citaat is naar de wet ‘in orde’ als aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan, zonder deze speciale voorwaarden geldt het citaatrecht niet.

Naamsvermelding: wie citeer je?
Bronvermelding: waaruit citeer je?
Het geciteerde werk moet al rechtmatig gepubliceerd zijn.
Het citaat mag niet te lang zijn.
Er mag niet geknoeid worden met het citaat, de morele rechten dienen gerespecteerd te worden.
Het te bereiken doel moet het aantal en de omvang van de geciteerde gedeelten rechtvaardigen.
Het citeren dient in overeenstemming te zijn met hetgeen naar de regels van het maatschappelijk verkeer redelijk is.
De rol die de afbeelding in het geheel speelt is van doorslaggevende betekenis voor de beoordeling of een citaat geoorloofd is of niet. Het draait daarbij om de vraag of een afbeelding als geïntegreerd onderdeel van de tekst moet worden gezien, of slechts als een versiering.

Foto’s mogen alleen als citaat worden gebruikt wanneer ze in grootte of reproduktietechniek een duidelijk verschil vertonen met de oorspronkelijke foto. Een ongeoorloofd citaat is dus het voor een artikel gebruiken van een foto van exact hetzelfde formaat als het origineel. Het formaat van de foto speelt dus wel degelijk een rol. Bij het citeren van foto’s bij een recensie van die foto’s of van het boek waarin die foto’s zijn afgedrukt, kan sprake zijn van een inbreuk op het auteursrecht van de fotograaf of auteursrechthebbende. Met name in die gevallen waarin de tekst en de ‘geciteerde’ foto niet of nauwelijks één geheel vormen, de foto zoveel nadruk heeft en vooral gezien moet worden als een versiering van de publicatie, en er niet of nauwelijks verschil bestaat tussen het formaat van het origineel en het formaat waarin de foto is ‘geciteerd’. In de andere gevallen zal de afbeelding van een illustratie uit het besproken boek bij een recensie de grenzen van het citaatrecht niet te buiten gaan.

Bron: Fotografenfederatie.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Monitored by BelStat - Your Site Counts
This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.